Autoja.fi - Autoblogin arkisto


Seat Exeo

Tuulilasi valitsi: Seat Exeo vuoden auto 2010

Ehkä hieman yllättäen Tuulilasi valitsi vuoden autoksi Seatin tuoreen Exeo mallin. Mercedeksen uusi E-luokka ja Volkswagen Polo päätyivät tasapisteisiin toiselle sijalle.

Tuulilasin juttu valinnasta
Saab

Saabin tuotanto ajetaan alas

General Motors on päättänyt lopettaa Saabin tuotannon. Neuvottelut merkin myynnistä Spykerille on samalla lopetettu. General Motors aikoo jatkossakin tukea Saabin omistajia tarjoamalla varaosia ja tukemalla merkkihuoltoa.

Vaikka Saabin tarina nyt päättyi toistaiseksi, on kuitenkin mahdollista, että tunnettu ja arvostettu merkki voi tehdä joskus tulevaisuudessa vielä paluun.


Saab siirtymässä Spykerille

Saabin omistaja General Motors on lehtitietojen mukaan tekemässä sopimusta, jossa nykyisten automallien Saab 9-3 ja Saab 9-5 oikeudet ja tekniikka siirtyy kiinalaisen BAIC:in omistukseen ja muut osat hollantilaiselle Spyker Carsille.

Kauppalehden juttu aiheesta


Auton ikkunoiden höyrystyminen kuriin

Auton ikkunat höyrystyvät helposti kun lämpömittari on lähellä nollaa ja ilma on kostea. Mitä ilmiölle voi sitten tehdä? Hesari listasi kahdeksan vinkkiä höyrystymisen estämiseksi.

Hesarin juttu aiheesta

Saabin valmistus päättyy?

General Motors päättää Saabin jatkosta ensi viikolla. Yhtenä vaihtoehtona on jopa väläytetty Saabin lakkauttamista. Eri lähteiden mukaan näyttää todennäköiseltä, että Saabia ostamassa ollut Koenigsegg ei saanut koottua rahoitusta yritysostoa varten.

Kauppalehden juttu aiheesta


Sanifer on ensimmmäinen suomalainen sarjavalmisteinen sähköauto?

Oulussa valmistettava Sanifer on valmis myyntiin kesään mennessä. Auton hinta on ennakkoarvion mukaan 13000-15000 euron haarukassa. Ennakkotiedot vaikuttavat lupaavilta, mutta kannattaa pitää mielessä myös kriittiset arviot sähköautojen tulevaisuudesta. Esimerkiksi Fiat panostaa tulevaisuudessa energiatehokkaisiin polttomoottoreihin.

Ylen juttu Saniferistä
Kauppalehden juttu Fiatin suunnitelmista

Volvo S60

Volvo S60 uudistuu

Uusi Volvo S60 tullaan esittelemään yleisölle Geneven autonäyttelyssä keväällä 2010. Auton tuotanto alkaa kesällä 2010 Belgiassa.


Suomen ensimmäinen sähköajoneuvotapahtuma kiinnosti yleisöä

Ensimmäistä kertaa järjestetty Electric Motor Show messukeskuksessa onnistui hienosti. Vieraita kävi viikonlopun aikana lähes 10000. Messut on tarkoitus järjestää seuraavan kerran syksyllä 2010.

Katso video tästä

Autojen ruosteenesto surkeaa?

Jopa aivan uusissa autoissa on vakavia ruosteongelmia. Kannattaakin harkita omaan autoon ruosteenestokäsittelyä. Asian nosti esille Kauppalehti.

Lue juttu tästä


Nastarenkaat ovat luultua hyödyllisemmät tiestölle?

Nastarenkaista johtuva teiden kuluminen on vähäisempää kuin aiemmin. Nastat myös karhentavat jäistä tien pintaa, mikä taas parantaa tien pitoa ja vähentää hiekoitustarvetta. Näistä ja muista havainnoista kertoo Aamulehti.

Lue juttu tästä


Seat Leon FR

Uusi Seat Leon FR kerää kehuja

Seat Leon FR tarjoaa rahoille vastinetta jos etsit tehokasta arkikäyttöön sopivaa autoa. Viimeisimpänä mediana Leon FR mallia kehui Iltasanomat. Jutussa hämmästellään erityisesti hintaeroa saman konsernin lähes vastaavaan pakettiin nimeltä VW Golf GTI.

Linkki artikkeliin.

Auto pahasti jumissa Kampin suunnalla

Madalletut autot eivät välttämättä ole paras vaihtoehto Helsingin liikenteessä. Esimerkkinä oheinen kuva. Hinausauto kävi lopulta pelastamassa juuttuneen auton pulasta.

Katso kuva tästä

Autolehtien talvirengastesti 2009

Suurimpien autolehtien tuoreimmat talvirengastestien tulokset on julkaistu. Tekniikan Maailman testin kärjessä olivat Michelin X-Ice North ja Nokian Hakkapeliitta 7. Tuulilasin testissä kärkipariin kuului Nokian Hakkapeliitan lisäksi Gislaved Nord Frost 5.


Metallipalkin avulla säästät polttoainetta?

Bio-energisen kentän avulla polttoaineen kulutus kuriin ja autoon lisää tehoja? Kuullostaa huuhaalta, mutta Iltalehden testissä vekotin oli saatu toimimaan. Tehoaako se oikeasti, päättele itse...

Lue testi Iltalehdestä.
Maahantuojan sivusto aiheesta.


Volkswagen Golf R

Uusi Volkswagen Golf R - kaikkien aikojen tehokkain Golf

Uusi Volkswagen Golf malliston lippulaiva korvaa vanhan R32 mallin. Uudessa Golf R mallissa on tehokas 270 hevosvoimaa tuottava 2-litrainen nelisylinterinen moottori, jonka avulla auto kiihtyy 0-100k m/h 5,7 sekunnissa. Lisävarusteena saatavan DSG vaihteiston avulla aika puristuu vielä 5,5 sekuntiin. Golf R on yksi monista Frankfurtin autonäyttelyn aikana esiteltävistä uutuusmalleista.


GM aikoo myydä Opelin Magnalle

GM on nyt virallisesti ilmoittanut aikeestaan myydä Opelin osake-enemmistö Magnalle. GM:n tarkoituksena on jäädä yhtiöön osakkaaksi 35% osuudella ja jatkaa yhteistyötä Opelin kanssa. Opelin työntekijöiden omistukseen jäisi 10% osakekannasta. Lopullista sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, mutta kauppa alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä.


Think City sähköauton valmistus siirtymässä Uuteenkaupunkiin

Valmet Automotive ryhtyi rahoittamaan talousvaikeukissa ollutta sähköautovalmistaja Think Globalia, Valmet on myös solminut aiesopimuksen Think City autojen valmistamisesta Uudessakaupungissa. Valmetin rahoitus on osa suurempaa kokonaispakettia, jonka avulla Think pelastettiin konkurssin partaalta. Tämän seurauksena amerikkalaisesta akkuvalmistaja Ener1:stä on tulossa Think Globalin pääomistaja 31 prosentin omistuksella. Ener1 yhtiön taustalla ovat pietarilaiset yritysjohtajat Boris ja Mihail Zingarevitsh. Lisätietoa tästä.


Koenigsegg ostaa Saabin

General Motors on myynyt SVT:n mukaan Saabin Koenigsegg Groupille. Samalla osapuolet ovat sopineet yhteistyöstä autotuotantoon liittyvissä asioissa. Sopimuksen edellytyksenä on, että ostaja saa Euroopan Investointipankilta 4,4 miljardin kruunun lainan (hakemus käsitellään 22 syyskuuta). Lisäksi edellytyksenä on Ruotsin valtion takaus lainalle.


Suomalainen sähköauto esitellään Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 2010

Valmet Automotive on valmistelemassa mielenkiintoista sähköistä konseptiautohanketta. Kysessä olisi 2+2 paikkainen sähköauto, jonka ajomatka kertalatauksella on 160 kilometriä. Valmet ei kuitenkaan suunnittele omaa sähköautomerkkiä.

Suomeen puuhataan nyt laajemminkin omaa sähköautoklusteria. Työ- ja elinkeinoministeriölle jätetyn mietinnön mukaan sen perustan muodostaisivat nykyisten autojen kokoonpanoteollisuuden kehittyminen, kotimaisen akkuteollisuuden synty sekä ohjelmisto-, sähkökone- ja tehoelektroniikkateollisuuden kasvun suuntautuminen sähköajoneuvoihin. Jos työryhmän visiot toteutuisivat toimialan liikevaihto olisi vuonna 2020 nykyrahassa 1-2 miljardia euroa ja Suomessa myytävistä uusista henkilöautoista 25% olisi sähköverkosta ladattavia (näistä 40% "täyssähköautoja").

Mielenkiintoista nähdä miten eri osapuolet ovat valmiita siirtymään sanoista tekoihin. Edellytyksiä työryhmän visoihin on, sillä Suomesta löytyy runsaasti vahvoja konepaja- ja sähköteollisuusyrityksiä, jotka halutessaan voisivat alaan panostaa. Mutta saako liiketoiminnasta kannattavaa (ilman veronmaksajien jatkuvaa tukea)?

Ministeriön tehtävänä on ajaa Suomen kansantalouden etuja, kun taas työryhmän edustajat ajavat työnsä puolesta oman työnajansa etua, näiden välillä voi olla ristiriitoja. Eli on tärkeää, että ministeriössä tunnistetaan ne aidosti järkevät hankeet ja uskalletaan myös suhtautua kriittisesti esitettyihin näkemyksiin. Muutenkin on syytä miettiä onko autoteollisuuteen panostaminen todellakin järkevä investointi Suomen valtiolle? Aikooko Valmet tosissaan haastaa esim. Toyotan uuden sukupolven autojen kehittämisessä? Suomen mahdollisuus olisi ollut siinä, jos sähköautotrendiin olisi herätty jo vuosia sitten. Nyt realistisesti mahdollisuuksia on lähinnä pienimuotoiseen alihankintaan.

Mietinnöstä kiinnostuneille löytyy materiaalia tämän linkin takaa.


Nissan Leaf

Nissan Leaf

Nissan on julkistanut uuden sähköauton. Auto on ruma, siitä ei päästä mihinkään, mutta Leaf on selvä signaali Nissanilta. Toimitusjohtaja Carlos Ghosn ilmoittikin lanseerauksen yhteydessä, että sähköautoilussa on tulevaisuus. Kyse ei siis ole niche-markkinasta, vaan tulevaisuuden valtavirrasta. Ghosn ennusti, että vuonna 2020 joka kymmenes auto on sähköauto.

-istumapaikkoja autosta löytyy 4-5 henkilölle
-tehoa on 108hv/80kW, vääntöä 280Nm
-huippunopeus 140km/h
-auton toimintasäde täydellä latauksella on vähintään 160km
-80% akkujen kapasiteetista voidaan ladata alle puoleen tuntiin
-suunniteltu tuotantomäärä on huikeat 200.000 autoa vuodessa (alkaen vuonna 2012)

Lisätietoa autosta löytyy tästä.


Jyväskylän suurajot 2009

Jyväskylän suurajot, virallisesti Neste Oil -ralli, käynnistyi tänään Killerin yleisöerikoiskokeella. Katso tästä kuvia ensimmäisen päivän tunnelmista.


Onnea Audi 100 vuotta

Sata vuotta sitten 16.7.1909 August Horch perusti Zwickauhun autotehtaan. Tehtaan perustamisesta alkoi kehitys, joka johti nykyisen Audi merkin syntyyn vuonna 1985. Audi on nykyään erittäin vahvassa vedossa. Vuonna 2008 Audi teki koko historiansa parhaan tuloksen. Merkki on vahvassa myötätuulessa myös Suomessa.

Talouselama-lehti kokosi juhlan kunniaksi kuvagallerian Audeista vuosien varrelta. Katso kuvat tästä.


Porschen omistus jälleen valtataistelun kohteena

Porsche yritti vielä viime vuoden puolella vallata Volkswagenia. Nyt osat ovat vaihtuneet. Volkswagen on tehnyt tarjouksen noin puolesta Porschen osakekannasta. Valtataistelua käydään Porschen kahden omistajasuvun Piechin ja Porschen perheiden sekä myös Volkswagenia hallitsevan Ala-Saksin osavaltion välillä. Saa nähdä kuka tämän valtataistelun voittaa.


Auto Saksasta tai Virosta? Vai pitäisikö hakea käytetty auto Ruotsista?

Jos Baltian talouskriisi vielä pahenee, saattaa Viron kruunu devalvoitua (Baltian maiden valuutat on sidottu kiinteällä kurssilla euroon). Tämän seurauksena etelän automarkkinat olisivat erittäin houkuttelevat. Ne ovat varsin hyvät jo nyt taloustaantuman takia.

Ruotsi tarjoaa myös hyviä ostosmahdollisuuksia. Eurolla saa jo tällä hetkellä lähes 11 kruunua, joten euron ostovoima on myös Ruotsissa erittäin hyvä. Lisäksi Baltian alueen mahdolliset devalvaatiot tulevat edelleen näkymään Ruotsin kruunussa sikäläisten pankkien laajojen Baltian luototuksien (ja niitä mahdollisesti seuraavien luottotappioiden) takia.

Saksan houkuttelevuus on hieman laskenut aiemmasta, mutta monia saksalaisia autoja saa yhä Suomen hintoja edullisemmin. Irtoisiko esimerkiksi vanha BMW Z3 halvalla Saksasta? Katsotaanpa. Suomessa vuoden 1999 hieman yli 100t ajettu BMW Z3 1.9i maksaa noin 17000€. Saksasta haettuna vastaavan ostohinta on noin 8000€ ja autovero 3000€.

Tullin taulukoita sovelletuista verotusarvoista
Autoliiton neuvot auton ostamiseen Ruotsista


Ford Fiesta

Ford Mondeo ja Ford Fiesta testivoittajina

Ford on nyt myötätuulessa suomelaisten alan lehtien testeissä. Uusimman Tekniikan maailman viisiovisten pikkuautojen testin voitti (jaetusti) Ford Fiesta. Tuulilasi keskihintaluokan diesel-autojen testin voitti puolestaan Ford Mondeo. Tuulilasi oli jo aiemmin valinnut Fiestan vuoden autoksi Suomessa 2009.


Tullin pääjohtajan ehdotus: Autovero poistettava

Tullin pääjohtaja ehdotti Huomenta Suomi-ohjelmassa autoveron poistamista. Vajaus valtion tuloissa kompensoitaisiin käyttömaksuilla ja polttonesteen verotuksella. Ehdotus sai hyvän vastaanoton ainakin netissä, sillä Ilta-Sanomien verkkokyselyn mukaan 73% vastaajista kannattaa ehdotusta (ääniä annettu tuolloin 12140).


VW Golf GTI

Volkswagen Golf GTI uusi sukupolvi

Ensimmäinen Golf GTI esiteltiin jo vuonna 1976. Menestys on jatkunut näihin päiviin asti ja VW tuokin uuden kuudennen sukupolven mallin Suomeen loppukeväästä.


Alfa MiTo

Alfa Romeo MiTo vihdoin Suomessa

Alfa MiTo on nyt virallisesti rantautunut Suomeen. Näyttävä ja hyvin varusteltu auto on odotettu lisä täkäläisille markkinoille. Hinta on siedettävä, sillä MiTon alkaen hinta on 16990€.


Kesärenkaiden aika

Nopeimmat ovat jo vaihtaneet kesärenkaat, mutta renkaiden vaihdon huippu on vasta lähestymässä. Perinteisesti huippu ajoittuu heti pääsiäisen jälkeiseen aikaan. Nastarenkailla saa ajaa toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin asti. Laki kuitenkin mahdollistaa ajamisen myös näiden aikojen ulkopuolella kun keliolosuhteet niin vaativat.

Sopivan rengasvalinnan kanssa tuskailevien kannattaa tutustua alan lehtien tekemiin uusimpiin testeihin. Esimerkiksi Tekniikan Maailman käsärengastestin (nopeusluokka H) kolme parasta olivat Continental ContiPremiumContact, Goodyear OptiGrip ja Nokian Hakka H. AutoBildin testissä (nopeusluokka V) puolestaan pärjäsivät Bridgestone Turanza, Continental ContiPremiumContact ja Hankook Ventus Prime.


Skoda Octavia

Maaliskuussa eniten rekisteröityjä henkilöautoja top 10

1.SKODA OCTAVIA
2.VOLKSWAGEN GOLF
3.TOYOTA AVENSIS
4.TOYOTA COROLLA
5.VOLKSWAGEN PASSAT
6.FORD FOCUS
7.VOLVO V50
8.KIA CEED
9.VOLKSWAGEN POLO
10.NISSAN QASHQAI


Turhien vikakoodien kuittaus

Ärsytääkö autosi ilmoittamat turhat vikakoodit tai huoltoilmoitukset? Kannattaa harkita oman laitteiston hankkimista, säästät hetkessä selvää rahaa.

Autotarvikeliikkeet tarjoavat tällä hetkellä jo varsin kattavan valikoiman laitteita vikakoodien lukemiseen ja poistoon. Eli nyt voit helposti poistaa ärsyttävän vikakoodin ilman kallista merkkikorjaamolla käyntiä. Samoin liikkeistä löytyy myös huoltovälin kuittaajia autonsa itse huoltaville.


VW Polo

Autokauppaa Saksassa

Saksalaiset ovat taas innostuneet autonostosta. Syynä on hallituksen myöntämä kierrätyspalkkio "abwrackprämie", jonka seurauksena vähintään yhdeksän vuotta vanhan autonsa romuttava saa 2500€ bonuksen uuden auton ostoon. Bonus on osa Saksan valtion elvytyspakettia, johon on varattu vuoden loppuun käytettäväksi 1,5 miljardia euroa. Eli summa jolla tuetaan noin 600000 uuden auton hankkimista. Ja kauppa on käynyt. Jopa niin hyvin, että rahat jo nyt melkein kulutettu loppuun. Eli Saksan autoteollisuus on nyt saanut mukavan piristysruiskeen? Ei todellakaan. Uudet pienet ja keskikokoiset vähäpäästöiset saksalaisautot loppuivat pian tuotannon alasajaon seurauksena kaupoista. Nyt kun olisi ollut kysyntää, niin tarjontaa ei sitten riittänytkään kaikille. Potin korjasivat mm. Toyota, Hyundai, Suzuki ja Mitsubishi, merkit joiden myynti moninkertaistui Saksassa alkuvuonna. Kuvassa on muuten uusi hiljattain esitelty Volkswagen Polo, joka on tulossa myyntiin tulevana kesänä.


Alfa Romeo MiTo:n hintatietoa

Alfa Romeo MiTo 1.4:n hinnaksi on Suomessa ennakkotietojen mukaan tulossa 16990€. Saksassa vastaavan mallin lähtöhinta on 14290€ ja Italiassa 13300€, joten tällä kertaa hinnoittelu vaikuttaa jo oikean suuntaiselta, toisin kuin esim. Fiat 500 mallin kohdalla (kuten aiemmassa blogikirjoituksessa jouduin toteamaan).

Alfa MiTo GTA

Alfa Romeo MiTo GTA ensiesittelyssä

Alfan perinteikäs GTA (Gran Turismo Alleggerito) sarja on saamassa jatkoa. Ensitietojen mukaan Alfa esittelelee tulevassa Geneven autonäyttelyssä MiTo mallin GTA version. Kyseessä on vasta ns. konseptiauto, joten ei ole mitään takeita siitä, että tämä malli tulisi joskus myyntiin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on auton takaosan muotoilu. Pakoputket on nimittäin sijoitettu hieman poikkeuksellisella tavalla.

Konepellin alta löytyy Fiat-konsernin uutuus, tehokas 240hv turbomoottori. Autoa on kevennetty perusmallista, joten ainakin kiihtyvyyden pitäsi olla kohdallaan.


Toyota

Toyota edelleen Suomen suosituin automerkki

Vuoden 2008 rekisteröintitilasto osoittaa, että Toyota jatkaa Suomen suosituimpana henkilöautomerkkinä. Lähimmistä uhkaajista eniten etumatkaa ovat suhteellisesti kuroneet Skoda ja VW.

Ostetuimpien henkilöautojen Top 5 2008:

1. Toyota
2. Volkswagen
3. Ford
4. Volvo
5. Skoda

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus


Ford Focus RS

Uusi Ford Focus RS

Ford Focus malliston huippu, Focus RS (=Rally Sport), tulee myyntiin kuuden vuoden tauon jälkeen keväällä 2009. Focus RS erottuu perusmalleista teholla, varustelulla ja agressiivisella ulkonäöllään. Värivaihtoehtoina on tarjolla Performance Blue, Ultimate Green ja Frozen White.

Konepellin alta löytyy 2.5 litrainen turboahdettu Duratec, joka on tuttu Focus ST mallista. Tosin koneen viritysastetta on nostettu siten, että ST:n jo sinänsä mukavasta 225 hevosvoimasta on tehot nostettu 300 hevosvoimaan. Vääntöä löytyy hulppeat 440 Nm. Näillä tehoilla 0-100 km/h taittuu alle kuuden sekunnin ja huippunopeutta löytyy 260 km/h. Vaihteita on tarjolla kuusi. Auton lähtöhinta tulee Brittien saarilla olemaan 27000€, Suomessa hinta lienee jälleen kerran "hieman" enemmän.

Autoja.fi jää mielenkiinnolla odottamaan Focus RS:n koeajoa.


VW

Autoteollisuus kriisissä

Autokauppa on selvästi hiljentynyt. Esimerkiksi Fordin myynti tänä vuonna on laskenut jo 18%. Fordin kohdalla myynnin lasku on ollut suurempaa Yhdysvalloissa kun Euroopassa. Saksassa lokakuun myynti putosi Volkswagenilla 5% ja BMW:llä 8%.

Vähentyneen myynnin johdosta Honda vähentää Civicin tuotantoa noin 10%. Seat leikkaa tuotantoaan 5%. Nissan pysäyttää Sunderlandin tehtaan tuotannon kahdeksi viikoksi, koska Micran ja Noten myynti on heikentynyt. Samoin Audi pysäyttää tuotannon Unkarin tehtaallaan neljäksi viikoksi.

Amerikkalaisen autoteollisuuden kolme suurta, eli Ford, General Motors ja Chrysler odottavat nyt valtion apua. Ilman apua niitä odottaa todennäköisesti konkurssi seuraavan kuukauden sisällä käteisvarojen loppuessa.


Opel Insignia

Opel Insignia - vuoden auto 2009

Opel voitti niukasti vain yhdellä äänellä uuden Ford Fiestan. Palkinnon jakoi 59 jäsenestä koostuva, alan lehdistöä edustava tuomaristo. Kolmanneksi äänestyksessä tuli Volkswagen Golf, neljänneksi Citroen C5 ja viidenneksi Alfa Romeo MiTo.


VW Scirocco

Volkswagen Scirocco

Volkswagenin uusi sportcoupé on kerännyt laajalti kehuja. Suomessa tarjolla on 2.0 ja 1.4 litraiset koneet. Ensin mainittu tarjoaa 200hv ja jälkimmäinen 160hv. Lisäksi vaihtoehtona on 2.0 TDi. Hinnat alkaen 29950€. Saksassa vastaavan hinta 23300€.

Jos Scirocco kiinnostaa, ehdit vielä koeajolle Suomea kiertävälle VW Demo Tourille.

Linkki mainosvideoon

Islannista löytyy nyt halpoja autoja

Kruunuissa hinnoitellut autot ovat halpoja ulkomaisille ostajille. Paikalliset kauppiaat järjestävät ostajalle myös rahdin manner-Eurooppaan.

Linkki juttuun


Seat Exeo

Seat laajentaa mallistoa Exeo nimisellä uutuudella

Seat Exeo on vuoden 2009 puolella markkinoille tuleva mielenkiintoinen sedan, joka perustuu samaan VAG-konsernin aihioon, jonka pohjalta edellisen sukupolven Audi A4 on tehty. Eli kyseessä on tietyllä tapaa face lift:in kokenut ja Seatiksi muutettu A4. Audi A4 Avantin koriin perustuva farmarimalli on myös tulossa. Vaikka Audin omistajia tämä tieto tuskin ilahduttaa, niin lähtökohdat tälle Exeo:lle ovat lupaavat. Tulee varmasti olemaan autonostajia, jotka joutuvat miettimään ostaako pari vuotta vanha A4 vai uusi Exeo. Valinnan ei luulisi olevan kovin vaikeaa, ainakin jos katsotaan faktoja.

Lanseerausmallin konehuoneesta löytyy 2.0 TSI mylly, josta irtoaa 200hv, mutta muitakin vaihtoehtoja on luvassa, myös dieselinä. Exeon Suomen lanseerauksesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta auton odotetaan tulevan myyntiin keväällä.

Linkki viralliselle Exeo sivustolle

Käytettyjen autojen hinnoittelussa selkeitä eroja alueellisesti

Taloussanomat on vertaillut käytetyistä autoista saatavia hyvityshintoja. Jutun mukaan autosta hyvitetään eteläisessä Suomessa kehnommin kun muualla maassa. Hyvinä autonvaihtokeskuksina mainitaan mm. Pori, Seinäjoki, Vaasa, Jyväskylä ja Joensuu.

Linkki juttuun

Autokaupalle vauhtia rahoitustarjouksilla

Autokauppa vetää nyt huonosti. Myynnin vauhdittamiseksi kauppiaat tarjoavat autorahoitusta alhisella korolla. Vauhdittamiselle onkin nyt tarvetta, elokuussa autoja rekisteröitiin lähes 15 prosenttia vähemmän kun viime vuonna vastaavaan aikaan.

Linkki juttuun

Tekniikan maailman talvirengastesti julkaistu

Tekniikan maailman perinteinen talvirengastesti vertaili yhdeksän kitka- ja nastarengasta. Kattavan ja perusteellisen testin lopputulos ei yllättänyt. Parhaan nastarenkaiden yleisarvosanan sai Nokian Hakkapeliitta 5.

Linkki juttuun

Uusi Mini Cooper testissä

Iltalehden koeajaja innostui uudesta Mini Cooperista. Hauskan oloinen auto nostalgiaa kaipaaville.

Linkki videoon


Kuvia uudesta "pikku-Saabista"

Saab 9-X Air on mielenkiintoinen hybridimoottorilla pörräävä konseptiauto. Saabin onkin jo aika uudistua ja tuoda pitkästä aikaa uusi pienemmän kokoluokan auto markkinoille.

Linkki kuviin


Porsche valtasi Volkswagenin

Porsche on ostanut noin 35% osuuden Volkkarin osakkeista, joka käytännössä riittää autojätin hallintaan. Osto vaatii vielä EU:n kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Linkki uutiseen

Ford Ka

Pienemmät autot käyvät nyt kaupaksi

Tila-autojen kysyntä on romahtanut, nyt kaupaksi käyvät pienemmät autot. Uusi Ford Ka saattaakin olla vuoden 2009 todellinen yllätysmyyntimenestys. Ennakkotiedot autosta ovat olleet todella lupaavia. Auton hinta/laatu-suhde vaikuttaa lupaavalta. Fordilla meneekin tällä hetkellä mukavasti Euroopan markkinoilla, USA:ssa tilanne onkin sitten aivan toinen...

Linkki uutiseen
Toyota Avensis

Uusi Toyota Avensis

Toyota on julkistanut ensimmäisen virallisen kuvan uudesta Toyota Avensiksesta.


Renkaat tehotarkkailussa

Poliisi järjestää syyskuun ensimmäisellä viikolla rengasratsian yhteistyösssä Autorengasliiton ja Liikenneturvan kanssa. Renkaiden tarkastuksen lisäksi autoilijoille jaetaan renkaita koskevaa tietoa.
Lisätietoa

Autoverouudistuksen teho hävinnyt

Autoverouudistuksen vauhdittama automyynti on jo saavuttanut huippunsa ja nyt myynti on kääntymässä laskuun. Ne autot jotka myydään ovat yhä enemmän vähäpäästöisiä pienemmän kokoluokan autoja.

Linkki uutiseen


Saksasta haetaan edelleen autoja ahkerasti

Taloussanomat kertoo ettei vuodenvaihteen veromuutos juuri vaikuttanut autojen tuontimääriin Saksasta.

Lue lisää


Katalysaattorit ovat varkaiden suosiossa maailmalla

Kohonneet metallien hinnat maailmalla ovat johtaneet siihen, että innokkaimmat varkaat ovat vieneet autoista katalysaattoreja. Katalysaattorit sisältävät mm. platinaa. Suomessa ei vielä ole julkisuudessa esiintynyt vastaavia tapauksia.

Lisätietoa englanniksi tästä


Ford Fiesta

Rally Expo 2008

Jos olet Jyväskylän suunnalla, kannattaa käydä RallyExpo-tapahtumassa. Esillä on mm. uusi Ford Fiesta (ensimmäistä kertaa Suomessa). Lisäksi ennakkoesittelyssä on Suzukin hauska uutuus, Suzuki Splash.

Lisätietoa tästä


Fiat 500

Fiat 500 katukuvassa

Uudet pikku Fiatit alkavat näkyä katukuvassa yhä enemmän. Eikä ihme, Fiat kun on onnistunut ajoituksessaan hyvin. Juuri tämän tyyppiselle pienelle vähäpäästöiselle autolle on nyt kysyntää. Kääntöpuoli on tietenkin kovasta kysynnästä johtuva pitkä toimitusaika.

Suurempi ongelma on kuitenkin hinta, sillä alkaen hinta Italiassa on 10500, Virossa 10550, Espanjassa 10790, Saksassa 10900 ja Suomessa 16500 euroa. Kohtuullista? Eipä taida olla. Nyt Suomen tuore autoverolainsäädäntö tukee juuri näitä pienipäästöisiä autoja, mutta hinnassa se ei näy. Maahantuoja on epäonnistunut täysin hintaneuvotteluissa italialaisten kanssa?


Seat Leon

Saab 9-3 150 vs. Seat Leon FR 200 vs. Peugeot 308 THP 175

Hauskan oloinen uutuus tämä Peugeot. Varmaan ihan pätevä peli, mutta ihmeellinen hinnoittelu pistää silmään. Jos olisin ostamassa uutta autoa kolmenkympin hintaluokasta, niin parempiakin vaihtoehtoja löytyisi. Ensimmäisenä tuli mieleen Saab 9-3, joka on myös hieman tilavampi auto, sekä Seat Leon FR, joka taas on Peugeotia urheilullisempi. Tässä hieman vertailua mallien kesken:

Hinta: 30900/29790/30190
Korin mitat (pituus, levys, korkeus): 4647x1760x1460/4323x1768x1458/4276x1815x1498
Kiihtyvyys 0-100km/h: 9,5/7,3/8,3
Vääntö (Nm) 240/280/240
Kulutus, yhdistetty: 7,7/7,9/7,6 l/100km
C02-päästöt: 183/190/180
Kuvassa Seat Leon Cupra


Suosituimmat automerkit

Uusien autojen myyntitilasto kertoo selvää kieltä: Kesäkuussa eniten henkilöautojen ensirekisteröintejä Suomessa keräsivät: Toyota, VW, Volvo, Ford ja Skoda. Lähde:AKE.


Subaru loikkaa

Innokas amatöörikuvaaja on onnistunut nappaamaan hyvän otoksen Subaru WRC:n loikasta.

Videoon tästä


Uusi Renault Twingo

Renault Twingo on uudistunut edukseen, tosin auton ulkonäkö on edelleen lähes yhtä kammottava kun ennen. Suorituskyky yllättää, esim. kiihtyvyys 0-100 on 12s. Kyseessä on kuitenkin auto, joka maksaa noin alle 11.000€ (karvalakkiversio). Twingo kilpailee ostajista lähinnä saman hintaluokan mm. uuden Ford Ka:n, Chevrolet Kalosin ja Kia Rion kanssa.

Iltasanomien koeajo


Alfa MiTo

Alfa Romeo Mi.To eli pikku-Alfa

Uusi pikku Alfa pohjautuu Fiat Grande Puntoon. MiTossa on myös selvästi lainattu piirteita Alfa 8C:stä. Hauska nähdä mihin hintaan tämä Alfa lähtee kaupasta kun se saapuu Suomeen, nimittäin Italissa lähtöhinnaksi on kaavailtu 15000 euroa.

Virallinen Alfa MiTo sivusto


Uusi Seat Ibiza 2008 koeajossa

Uusi Seat Ibiza sai hyvän arvion Iltasanomien koeajossa. Auto on saatavana Suomessa elokuusta alkaen aluksi 5-ovisena. Vasta 3-ovisen mallin myötä voidaan odottaa myös ECOmotive, FR ja Cupra malleja. Britannissa perusmallin lähtöhinnaksi on arvioitu n.11000€. Saa nähdä paljonko hinta tulee olemaan Suomessa.

Iltasanomien juttu, katso myös video Uusi trendikkään valkoinen Ibiza erikoisvanteilla


Autopaparazzit

Iltalehden juttu kertoo autojen salakuvaajista. Jutussa kerrotaan myös VW:n ja BMW:n testaamisesta Suomessa.

Iltalehti kertoo taustat


Uusi Seat Ibiza on julkistettu

Luc Donckerwolke on onnistunut suunnitelussa kohtuullisen hyvin, mutta vaikka kori muuttuukin kokonaan uuteen eivät kaikki muutokset ole parempaan suuntaan. Siinä missä sivuprofiilin uusi virtaviivainen muotoilu on askel eteenpäin, niin auton takaosan vaisu muotoilu ihmetyttää. Etenkin takavalot näyttää todella vaisuilta. Näin tuoreeseen malliin olisi kannattanut harkita ledivaloja jo vakiona.

Auto Expressin juttu


Subaru Impreza STi testissä

Fifht Gearin Tiff Needell antaa Subarun uutuudelle kyytiä ja kritiikkiä.

Tiff vauhdissa...


Uusi Fiesta RS

Uutta Fiestaa ei olla saatu vielä edes myyntiin kun huhut sen RS mallista leviävät maailmalla

Auto Expressin juttu


Smart Helsingissä vitosella

Mielenkiintoinen ulkomailta tuotu idea mainosrahoitteisesta vuokra-autosta Helsinkiin. Saa nähdä tuleeko toiminnasta kannattavaa.

O2 Median sivulle


Mazda 2

Mazda 2

Mazda 2 on hauska uutuus. Sen ohjaus on hyvä. Erityisesti voisin mainita sen, että ohjaus palauttaa erittäin hyvin. Vaihdekeppi on sijoitettu hieman outoon paikkaan, hieman normaalia edemmäs, siihen tottuu kuitenkin nopeasti. Mazda 2 on miellyttävän hiljainen. Se on myös yllättävän tilava sisältä. Tehokasta tilankäyttöä Mazdalta, toisin tavaratila on pieni, vaikka vertikaalisesti tilaa on tarjolla kohtuullisesti. Moottori vääntää tehoisekseen ihan mainiosti, mikään tehoihme se ei kuitenkaan ole.

Oheisen linkin takaa löytyy Mazdan hinnoittelu Virossa. Verratkaapa kotimaiseen. Veronmuutoksen myötähän verottaja suosii vähäpäästöisiä autoja. Mazda on sitä, mutta näkyykö se hinnassa? Nyt on tainnut käydä niin, että joko tehdashinta on korkea tai maahantuoja on innostunut hyödyntämään tilannetta edukseen.

Mazdan hinnat Virossa Iltasanomien arvio Mazdasta


Fiat Bravo

Fiatin uusi Bravo on otettu hyvin vastaan Suomessa. Aika näyttää miten malli toimii Suomen vaativissa olosuhteissa. Erityisen mielenkiintoinen auto mallistossa on Fiat Bravo 1.4 150 T-Jet Turbo Sport.

Tuulilasin kommentit | Iltalehden video koeajosta | Nelosen Start:in kommentit


Ford Ka

Uusi Ford KA Bond leffaan Guantum of Solace?

Huhujen (ja oheisen promovideon) mukaan uusi KA tulee esiintymään uudessa Bond leffassa Quantum of Solace.

KA on esillä videon loppupuolella

Diplomaattien parkkisakot - Ylimielistä porukkaa?

Diplomaattipassin omaavat henkilöt jatkavat "sikailua" Helsingin keskustassa, kuten Iltalehti on pannut merkille. Jutusta muuten käy ilmi, että New Yorkin mallin mukainen sakkojen "pakkoperintä" olisi mahdollista jos tahtoa vaan löytyisi. Mutta olisihan se kovin hankalaa. Jatketaan vaan kuten tähänkin asti, sillä muutoshan tarkoittaisi sitä, että jonkun täytyisi vaivautua tekemään asialle aktiivisesti jotain. Taitaa olla liikaa vaadittu?

Juttulähde MTV3

Sakkonsa maksamatta jättäneiden maiden top5:
Venäjä
Slovakia
Kreikka
Liettua
Turkki
Tilastolähde MTV3 nettisivut


Fiat 500

BMW onnistui takavuosina Minin uuslanseerauksessa hyvin ja nyt Fiat konserni käyttää samaa kikkaa lanseeraamalla uudestaan kulttimaineessa olevan "pikku Fiatin", eli Fiat 500 mallin.

Huvittavinta tässä uudessa ja ihmellisessä Fiat 500:ssa on se, että kysessä on vanhan Fiat Pandan alustalle rakennuttu perusauto. Se vaan tarjoillaan ostajille näppärästä muotoillussa kuoressa. Auto korea kuin karamelli. Ajatuksena lienee ollut nostalgiaintoiseten lisäksi etenkin nuorten naisasiakkaiden houkuttelu ostoksille. Fiatilla ilmeisesti lasketaan, että retrohengessä ihmiset ovat valmiita maksamaan "viissatasestaan" extraa. Eli päinvastoin kuin Mini ja Fiat 500 alunperin, nämä uutuudet eivät sijoitu siihen halvimpaan hintaluokkaan. Tämän hetkisen hinnaston mukaan Fiat 500 alkaen hinta on 16500€ ja Minin 20800€. Onkin mielenkiintoista nähdä miten uusi Ford Ka tullaan hinnoitelemaan. Onhan uusi Ford Ka Fiat 500 mallin sisarversio (kuten oheisesta linkistä voi todeta).

Ford Ka ja Fiat 500 ovat sisarmalleja
Fiat 500 valittiin vuoden autoksi
Tuulilasin arvio Fiat 500 mallista


Hengenlähtö lähellä Monte Carlo rallissa

Video tilanteesta tässä

Honda Civic koeajo

Kävin testaamassa uutta Civiciä ja täytyy sanoa, että vaikka auto oli ok niin odotuksia se ei vastannut. Miksi? Koeajoon sain Civicin Sport mallin 1.8 koneella. Ensimmäinen havainto oli moottorin yllättävä laiskuus, etenkin alammilla kierroksilla. Tämänhän pitäisi olla auto joka kiihtyy 0-100km/h 8.9 sekunnissa! Ja kyllähän autosta saa tehoja revittyä, mutta kierrosten kanssa saa olla tarkkana, nimittäin vasta 4000 kierroksesta ylöspäin alkaa vääntöä löytymään. Auto ei siis nimestään huolimatta ole kovin urheilullinen. Civicin (ainakin Sport-mallin) alusta on miellyttävän vakaa ja auto käyttäytyykin tasapainoisesti. Renkaista kantautuu ikävästi melua, arkikäyttöön auton ostajan kannattaa harkita jotain muuta kun koeajoautossa olleita 225/45 R17 renkaita.

Civicin kojelauta on sekava. Eniten siinä ärsyttää digitaalinen nopeusmittari, joka näyttää mitä sattuu. Autoon on kovasti yritetty saada furistista henkeä tälläisillä yksityiskohdilla, jotka ovat epäkäytännöllisiä. Itselleni ainakin nopeusmittari sijoituu juuri siihen kohtaa kojelaudasta joka normaaliajoasennossa on ohjauspöyrän takana. Nopeuslukemaa saa sitten kurkkia ratin raunan yli tai ali. Rattia en tämän takia säätänyt huonompaan asentoon. Auton ovi on muotoiltu siten, että käsivartta siinä on turha kuvitella lepuuttavansa. Lisäksi jalkatila ohjaamossa jättää toivomisen varaa. Tavaratilaa autossa on mukavasti.


Ferrari Enzo & McLaren F1

Esittelyssä Ferrari Enzo ja McLaren F1

Fifth Gearin koeajo

Ford Verve

Ford Verve nimellä (ainakin tällä hetkellä) kulkeva Fordin uutuus on esitelty lehdistölle kahdesti. Frankfurtissa kolmiovisena ja Detroitissa viisiovisena. Ford ei ole vielä julkistanut tuleeko se lanseeraamaan uutuuden Fiestan vai Verven nimellä. Jo nyt on kuitenkin selvää, että muutos nykyiseen Fiestaan tulee olemaan huomattava.

The Sun testasi taannoin vanhan korimallin Fiesta ST:n
Fiesta ST mk6


Design by Daves Designs UK - Content © Autoja.fi
Autoja.fi

Tervetuloa!

Autoja.fi on aktiivisesti automaailman ilmiöitä seuraava autoblogi, joka päivittyy säännöllisesti.

Tarjoamme käyttöösi uusinta tietoa automaailmasta, autouutisia, huhuja, kuvia, arvioita ja koeajoja. Asioita jotka kiinnostavat suomalaista autoilijaa. Tarvittaessa asioita voidaan käsitellä kärjekkäästi. Se kuuluu tämän blogin tyyliin...